Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Συνοικίες και μετονομασίες....

Στο φύλλο της 7-8-1908 της εφημερίδας ΣΚΡΙΠΤ διαβάζουμε το δημοσίευμα για την “μετονομασία

συνοικιών της αθήνας ” .Σε αυτό μεταξύ αλλων αναφέρεται η μετονομασία της συνοικίας του Δουργουτίου σε Κυνοσάργους και Αλωπεκής.

Οι δύο αυτές επίσημες ονομασίες συνοικιών ηταν μεταξύ των 42 που καθιέρωσε τότε ο Δήμος της Αθήνας θέλοντας να αντικαταστήσει τα λαικά και “κακόηχα” ονόματα ( Χεζολίθαρο, Παντρεμενάδικα

Βατραχονήσι κ.λπ.) με ποιό “εύηχα” ,τα περισσότερα των οποίων παρέπεμπαν σε ονομασίες αρχαίων δήμων κσι περιοχών. Τέτοιες ηταν και οι δύο ονομασίες που δόθηκαν στην πρωην περιοχη Δουργουτίου.

Οι νέες συνοικίες ειχαν σαν μεταξύ τους σύνορο την σημερινη οδο Φρατζή που τότε ονομαζόταν Αλωπεκής (απο το ονομα του αρχαίου δήμου της Αττικής ). Η συνοικία της Αλωπεκής ,καταλάμβανε

ενα μεγάλο μέρος από το σημερινό Νέο Κόσμο ,απο την Φραντζή μεχρι και τον ΑγΣώστη , με συνολική εκταση περίπου 200 στρέμματα.

Απο την αλλη η συνοικία της Κυνοσάργους, προφανώς απο το ομώνυμο αρχαίο Γυμνάσιο, πάνω απο 500 στρέμματα , περιλάμβανε περίπου ολο τον υπόλοιπο Νέο Κόσμο με ορια την Φρατζή ,την Βουλιαγμένης, και τον Αγ.Γιάννη τον Κυνηγό ,που τότε ηταν και το τέλος της πόλης. Προς την Συγγρού η συνοικία συνορευε με την συνοικία της Καλλιρρόης που ηταν εκατέρωθεν της σημερινής ομώνυμης οδου και κατα μήκος του Ιλισού ποταμού.Η συνοικία αυτή,που πήρε το ονομα της απο την περίφημη πηγή της αρχαίας Αθήνας, περιελάμβανε ενα μικρό μερος του Νέου Κόσμου και τον Αγιο Παντελεήμονα . Να σημειωθεί οτι σύμφωνα με την απογραφή του 1920 ο πληθυσμός της Κυνοσάργους ηταν 6953 κατοικοι ενώ της Αλωπεκής μόνο 1681.

Οι ονομασίες ομως αυτές δεν κράτησαν για πολλά χρόνια.Ηδη απο το 1930 αρχισαν να εγκαταλείπονται και παρέμειναν τα ονόματα που βρίσκονταν σε καθημερινή χρήση. Μεταξύ αυτών βέβαια και η Κυνοσάργους αλλά και το Δουργούτι για την περιοχή με τις προσφυγικές πολυκατοικίες.


ΠΗΓΕΣ:

“ΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ,Η πρώτη επίσημη διαίρεση” Ελευθέριος Γ.Σκιαδάς, Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ

“ΑΙ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΏΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΏΝ” ΚΩΣΤΑ Η. ΜΠΙΡΗ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΡ.17,1971

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧEΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΣΤΑ


3 σχόλια:

  1. Ένα μεγάλο μπράβο στην Ελενίτσα (ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΗ) Μπάστα που ασχολήθηκε με αυτό το άρθρο εκτός απο τις καλλιτεχνικές της ασχολίες (γρατζούνισμα κιθάρας, σχεδίαση και μόντελινγκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Ενα μεγάλο μπράβο στην Έλενα Μπάστα (καλλιτέχνη) που εκτός από τις καλλιτεχνικές της ασχολίες (γρατζούνισμα κιθάρας, σχέδιο, μόντελινγ)ασχολήθηκε με αυτό το άρθρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλο αυτο το αρθρο Ελενιτσα μου μπραβο, ευτυχως απο εδω και περα δεν θα αναρωτιωμαστε απο που πηραν τις ονομασιες τους οι δρομοι της γειτονιας μας ..ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή