Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

"Ελευθεροτυπια"



35 χρόνια ζωής κλείνει φέτος η "Eλευθεροτυπία".
Ξεκίνησε να εκδίδεται στις 21 Iουλίου του 1975 και υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση καθώς οι υπόλοιπες της εποχής είτε απλά επανεκδόθηκαν μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας τους την περίοδο της χούντας είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους.

To πρώτο φύλλο της "Ε"

Στην αρχή εμφανίσθηκε ως «η εφημερίδα των 80 συντακτών», με αρχικούς ιδιοκτήτες τον Χρήστο Τεγόπουλο και τον Χρήστο Σιαμαντά, αλλά μετά από τρία χρόνια , ο έλεγχος της εφημερίδας περιήλθε αποκλειστικά στον πρώτο μέσω της «Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.» και παρέμεινε ως τον θάνατό του το 2006
Τον Νοέμβριο του 1975 κυκλοφόρησε και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η πρώτη κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας, ενώ από τον Ιανουάριο του 1983 η εφημερίδα άλλαξε το σχήμα της σε tabloid, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των
καιρών
.
Παρόλο που η Ελευθεροτυπία τοποθετείται ιδεολογικά στην αριστερά, έχει καταφέρει στη μακροχρόνια πορεία της να προβάλει και να καθιερώσει το προφίλ της "αδέσμευτης" εφημερίδας.
Η Ελευθεροτυπία από την αρχή της κυκλοφορίας της μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να είναι πάντα στις πρώτες θέσεις της κυκλοφορίας. (Η καλύτερη κυκλοφοριακή περίοδος της εφημερίδας υπήρξε τον Νοέμβριο του 1977, όταν ο μέσος όρος πωλήσεων το μήνα εκείνο έφτασε τα 160.448 φύλλα.)

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της εφημερίδας τα γραφεία της ηταν στο κέντρο αλλα το 1993 μεταφερθηκε στις εγκαταστάσεις του Νέου Κόσμου ( οπου ήταν και τα τυπογραφεία, τα οποία ομως απο το 2000 βρίσκονται στο Κορωπι)


Έλενα Μπάστα
Αναστασία Τσαμπαλάτη- Βακαλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου