Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Οι νέοι πρόσφυγες στο Δουργούτι


Ο Ομάρ που μένει 7 χρόνια στην Ελλάδα, είναι 41 χρονών και είναι ισως ο μεγαλύτερος σε ηλικία μετανάστης του Δουργουτίου. Ο χαμογελαστός Ομάρ, ξεπρόβαλε απο το παραθυρο του και πιάσαμε την κουβέντα.
Μου είπε πως στη περιοχή μένουν Άραβες, κυρίως Σύριοι και μόνο τρεις οικογένειες Ελλήνων και 2 Αλβανών. Τα σπίτια ανήκουν σε Έλληνες που τα νοικιάζουν. Μετά ρώτησα πως ήταν οι πρώτες μέρες του στην Ελλάδα. “Δεν μιλούσα καθόλου ελληνικά όταν ήρθα. Το πρώτο βράδυ δεν είχα που να μείνω και κοιμήθηκα σε μια πλατεία. Την άλλη μέρα βρήκα έναν Σύριο που μου έδωσε φαγητό και έπιασα δουλειά για να έχω λεφτά και σπίτι.” Εφόσον ο Ομάρ μένει στην Ελλάδα πιο πολλά χρόνια τον ρώτησα πως τον αντιμετώπιζαν οι Έλληνες. “Οι Έλληνες ήταν πολύ καλοί και ευγενικοί άνθρωποι. Πριν 2,5 χρόνια άρχισαν τα προβλήματα με κάποιους Έλληνες που σπάνε μαγαζιά και μας χτυπούνε. Παλαιότερα ήμασταν πιο καλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαμε καλή δουλειά.” Στο τέλος του έδωσα την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες και σε αυτούς ,τους λίγους, που φέρονται ρατσιστικά στους μετανάστες. “Όλοι μας είμαστε άνθρωποι και επειδή δεν είμαι Έλληνας δε σημαίνει πως είμαι κακός άνθρωπος και θέλω να σας κάνω κακό. Όπως μου φέρθηκαν καλά οι Έλληνες έτσι και εμείς όποτε χρειαστούν βοήθεια θα τους τη δώσουμε. Το σπίτι μας είναι ανοιχτό σε όσους χρειαστούν φαγητό ή στέγη. Άλλωστε πολλοί Έλληνες κάνουν παρέα με εμάς. Κάποτε οι Σύριοι ήταν περισσότεροι, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πια πολλές δουλειές έφυγαν. ......Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε κακό σε κανέναν γι’αυτό μη μας φοβάστε.” ηταν τα τελευταία λόγια του Ομάρ πριν τον αφήσω και φύγω.

Έλενα Μπάστα
Βασιλης Μπαχαρης

3 σχόλια:

  1. Ερχόμαστε στο Δουργούτι και σας περιμένουμε όλους!!!

    Καντε κλικ για λεπτομερειες
    http://lunchstreetparty.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wow..εντυπωσιαστηκα πολυ καλη η ιδεα σας να στραφητε σε αυτους τους ανθρωπους και να τους δωσετε την ευκαιρια να μιλησουν και να πουν και αυτοι τι αισθανονται..Το καλυτερο σημειο ηταν προς στο τελος της συνεντευξης οπου περνατε και ενα μυνημα ισοτητας για ολους τους ανθρωπους που ζουν στην Ελλαδα ειτε ειναι Ελληνες ειτε οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή