Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι συναντήσεις των παλιών συμμαθητών...

Ψάχνοντας στα blogs των παλιών «συμμαθητών» μας, βρήκαμε φωτογραφίες και περιγραφές από τη συνάντηση που οργάνωσαν πριν λίγες μέρες στην ταβέρνα δίπλα στο σχολείο. Είναι φοβερή η διάθεση και η θέληση τους να ξανασυναντιούνται μετά από τόσα χρόνια και να θυμούνται τα μαθητικά τους χρόνια. Με αυτή τους την πρωτοβουλία, δίνουν και σε εμάς ιδέες, αλλά και ελπίδα, ότι δε θα χάσουμε ποτέ τις αναμνήσεις μας από τα χρόνια του σχολείου…..

Τους αφιερώνουμε λοιπόν κάποια αποσπάσματα από ένα δημοσίευμα που αφορά στην συνάντηση «παλιών συμμαθητών» μας του ΣΤ΄ Γυμνασίου (τότε που ακόμη ήταν στην Φαλήρου 20) που έγινε πριν 25 χρόνια! Το δημοσίευμα υπογράφει ο απόφοιτος του σχολείου, γνωστός δημοσιογράφος - αργότερα και ευρωβουλευτής - Γιάννης Μαρίνος (Κριτόβουλος) στις 5 Ιουνίου 1986 στον Οικονομικό Ταχυδρόμο:

« Ένα τηλεφώνημα που το δέχτηκα μαζί με τους άλλους ενενήντα τόσους συμμαθητές της ογδόης τάξεως του ΣΤ’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών μας πρότεινε αυτή την 38χρονη αναδρομή που με πολύ νοσταλγία, και κάποια ανησυχία αποδεχτήκαμε να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χανδρής πριν λίγες μέρες. (…)

Ένας συμμαθητής μας, ο Καζαμίας, προσφέρθηκε για το δύσκολο έργο να ανακαλύψει όλους τους τότε συμμαθητές, που εγώ ο αυστηρός απουσιολόγος ούτε που θυμόμουν. Και πέτυχε ένα μικρό άθλο. Μας βρήκε σχεδόν όλους. Και να ΄μαστε τώρα στο ίδιο τραπέζι μετά από τόσα χρόνια η παρέα της ομάδας μας, ο Πέτρος, ο Θύμιος, ο Τάσος, ο Στέφανος, ο Δημήτρης, ο Κώστας. (…) Γιατροί, καπετάνιοι, επιχειρηματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, είναι περίπου ότι πρόλαβα να μάθω αυτές τις τρεις ώρες που ξανά βρεθήκαμε μετά 38 χρόνια. Και μου φαίνεται απίστευτο. (…) Πόσα χτυποκάρδια, πόση αγωνία, πόσες πίκρες, στεγάζουν οι τέσσερις ολόγυμνοι τότε τοίχοι, καθώς τα μάτια όλων στραμμένα στην έδρα περιμένουν ν’ ακούσουν ποιον θα καλούσε στο μάθημα ο καθηγητής. (...)

Συγχωρέστε μου που ξανάγινα παιδί, με τα άγχη, τις αμφιβολίες και τις ελπίδες. Τις κρυφές αλλά αχαλίνωτες φιλοδοξίες. Γιατί όπως και εσείς έτσι και εγώ αισθάνομαι ακόμα παιδί, μαθητής, γουστάρω τις αταξίες, τρελαίνομαι για αργίες και νταβαντούρι, ώστε να γλυτώσουμε το μάθημα, προτιμώ ακόμα και τον εκκλησιασμό ή τη γυμναστική, προκειμένου να αποφύγω τη κρύα αίθουσα, που στεγάζει 80 τρεμάμενες καρδούλες, να προσπαθούν να θυμηθούν το σημερινό μάθημα μην τύχει και τους σηκώσει ο καθηγητής….. Και κατάλαβα καλύτερα από ποτέ τον Όσκαρ Ουάινλντ που έλεγε πως η τραγωδία του ανθρώπου δεν είναι πως γερνάει, αλλά ότι αισθάνεται πάντα νέος».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΙΣΑ

ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΣΤΑ

14 σχόλια:

  1. Γεια σας παιδιά,

    Πολύ καλή η δουλειά που κάνετε στο blog σας. Αν έχετε το δημοσίευμα του Γ.Μαρίνου, μπορείτε να το σκανάρετε και να μας το στείλετε με ένα Email;

    Καλή συνέχεια και καλή πρόοδο

    Σωτ.Ροδόπουλος
    ekto1972@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά
    Παρακολουθούμε το Blog σας με ενδιαφέρον. Χαιρόμαστε που σ' αυτή την παγκόσμια κοινότητα που λέγεται διαδίκτυο, υπάρχει και ένα νησάκι που αντιπροσωπεύει το ΕΚΤΟ Γυμνάσιο και Λύκειο.
    Οι αναμνήσεις μας έχουν κοινή πατρίδα με τις σημερινές εμπειρίες σας κι αυτό πιστεύω μας συνδέει.
    Μακάρι κάποια στιγμή να οργανώσουμε μια κοινή εκδήλωση ώστε το παρελθόν να γνωρίσει το τώρα.
    Για τους απόφοιτους του 1970
    Γ. Κουνενής
    ekto1970@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαίρουμε τους "μικρούς" για το εξαιρετικά συγκινητικό -για τους "μεγάλους" -δημοσίευμα.
    Πολλές ευχές για τα καλύτερα στη ζωή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια απο τις αφορμές για να ξεκινήσουμε και να στηθεί το blog μας και να ακολουθήσουν οι συναντήσεις, που τουλάχιστον οι του 70 τις έκαναν αραιά και που,ήταν το δικό σας blog.
    Αεί παίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπηρξα μαθητηΣ ΤΟΥ 95 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ 1956 ΕΩΣ 1962 ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ 1962 ΕΩΣ 1968...ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ...ΤΗΛ.6973.200.121

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπήρξα μαθητής από το 1962 έως το 1968 στο 6ο γυμνάσιο και λύκειο αρρένων...συμμαθητής με τον Νεκτάριο Βαζαίο ,το Γιώργο Νέζο,το Βαγγέλη Μπουντούνη, το Πλάντζο,το Περράκη, το Χατζηκυριάκο και άλλους... 6947566925

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σταύρος Πρωτοπαπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χρονια πολλα...ευτυχισμενος ο χρονος που ερχεται...Νεκταριος Βαζαιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητηρια στους Δημιουργους του blog και καλη
    χρονια σε ολους.Ειμαι αποφοιτος του 6ταξιου Γυμνασιου το 1964 (6ο αρρενων φυσικα).
    Μερικα ονοματα καθηγητων:Σιγαλος (Μαθηματικα),
    Χαραλαμπιδης (Τεχνικα),Μαλαξιανακης(Φυσικη, Χημεια), Λυμπεροπουλος (Θρησκευτικα)...
    Θα ημουνα ευτυχης αν ερχομουν σε επαφη με παλιους συμμαθητες μου και φιλους οπως οι:Βουρδαχας Νικος,Φρονιστας Πετρος,Λειβαδιτης Αντωνης κα.Η ηλεκτρονικη μου διευθυνση ειναι:
    m.petropoulos@interguide.gr τηλ:210-2281525

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ημουν μαθητης της Α ταξης του ΣΤ Γυμνασιου το 1963, συμμαθητες μου οι ΚΟΚΚΩΣΗΣ, ΧΑΛΑΡΗΣ, ΚΡΑΝΑΚΗΣ,(τους ειχα συμμαθητες και στο ΣΤ Δημοτικο Σχολειο).Θα ηθελα μια επικοινωνια μαζι τους. ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 6977243706 (τις φωτογραφιες Γ και Ε Δημοτικου τις εχω και εγω!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗΜΟΥΝ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 6ΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΑΝΙΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ 6 ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΙΩΤΗ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΑΙΖΑ ΒΟΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΕΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΘΕΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ονομαζομαι Ανθή και τελειωσα το 1983.Υπαρχει κανεις απο εκεινη την χρονια?Συμμαθητες μου ηταν ο Λευτερης Αναστασιαδης,ο Αντωνοπουλος,Σακης Ασημακοπουλος,Μαρινος Δελαπορτας,Νικος Δελης,Βανα Αλιφερη,Αναγνωστοπουλου,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΛΗΣ ΜΗΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή