Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

To Tζαμί τou Nέου Κόσμου.

Σε ένα υπόγειο γκαράζ μιας πολυκατοικίας κάπου στο Νέο Κόσμο βρίσκεται το μεγαλύτερο Τζαμί της Αθήνας. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια αυτός ο χώρος χρησιμοποιείται απο τους μουσουλμάνους της γειτονιάς -και οχι μόνο- για να προσεύχονται και γενικότερα για τις θρησκευτικές τελετές τους Η πολυκατοικία ανήκει σε έναν πλούσιο Παλαιστίνιο που έφτιαξε και το τζαμί. Δεν του επιτράπηκε να κάνει όλη την πολυκατοικία τζαμί γι’αυτό έκανε το τζαμί στο γκαράζ. Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται εκεί 5 φορές την ημέρα, αλλά γεμίζει κάθε Παρασκευή -την ιερή τους μέρα- στη μία η ώρα.








Το τζαμί είναι διακοσμημένο με επιγραφές για τον Αλλάχ και υπάρχει μια κορνίζα με τη φωτογραφία της Παλαιστίνης. Οι πιστοί προσεύχονται μπροστά από μια επιγραφή που αναφέρει τα λόγια του Ζαχαρία, πατέρα της Μαρίας, όταν την είδε να τρώει και την ρώτησε “πού βρήκες το φαγητό;” Και εκείνη του απάντησε “Μου το έδωσε ο Θεός”. Αυτή η συζήτηση περιγράφει την πρόνοια του Θεού...

Στο βάθος του τζαμιού υπάρχουν θρανία γιατί εκεί γίνονται μαθήματα αραβικής γλώσσας, θρησκευτικών και ιστορίας για μικρά παιδιά, που τα διδάσκουν η κυρία Φατμά και άλλες δύο δασκάλες. Στο τζαμί υπάρχουν επίσης και μουσουλμανικά βιβλία,το κοράνι και αλλα βιβλία με προσευχές.

Ελενα Μπάστα

Εφη Καμηλαρη(Εφονι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου