Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Κυνικοί: "η αρετή είναι ο μόνος δρόμος για την ευτυχία"


Ο όρος Κυνικός προέρχεται από το Κυνόσαργες, ένα από τα τρία µεγάλα γυµνασια των Αθηνών, που βρισκόταν στα νοτιοανατολικά της πόλης, αµέσως έξω από το τείχος. Εκεί δίδασκε ο Αντισθένης ο ιδρυτής της σχολής των Κυνικών Φιλοσόφων .Μεταγενέστερη παράδοση θέλει τον όρο “Κυνικός” να προέρχεται από τον τρόπο ζωής των Κυνικών φιλοσόφων(Αρέσκει τούτοις κυνών µεταµφιένυσθαι βίον)

Ο Αντισθένης (455-360 π.Χ). γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε μαθητής του Γοργία, του Ιππία, του Πρόδικου και στην συνέχεια του Σωκράτη. Οι ηθικές του αντιλήψεις, κυρίως η άποψή του πως η αρετή διδάσκεται, επηρέασαν τους Στωικούς. Υποστήριξε πως η αρετή συνδέεται με τη γνώση και μπορεί να διδαχθεί, και πως, από τη στιγμή που θα κατακτηθεί, δεν είναι δυνατόν να χαθεί. Η άποψη αυτή αποδεικνύει την άμεση σχέση της σωκρατικής και της κυνικής φιλοσοφίας. Για τους Κυνικούς η ηθική και η αρετή είναι κυρίως πράξη και αποτέλεσμα άσκησης. Ο λιτός και αυτάρκης κυνικός τρόπος ζωής θεωρήθηκε πως οδηγεί στην ευδαιμονία με την άσκηση και όχι με την περίπλοκη φιλοσοφική επιχειρηματολογία. Πιο συγκεκριμένα, πίστευαν και διακήρυτταν πως ζώντας µια ενάρετη και φυσική ζωή ήταν ο µόνος τρόπος για να είναι κανείς ευτυχισµένος.Κύρια χαρακτηριστικά του κυνικού σοφού είναι η αυτάρκεια, η απλότητα, η λιτότητα, η ελευθερία από εξωτερικούς καταναγκασμούς.

Οι Κυνικοί πίστευαν πως η κοινωνία προσδίδει αξία σε πράγµατα που δεν φέρνουν ευτυχία, όπως στον πλούτο, την οµορφιά, την κοινωνική θέση, τη φήµη, τον καθωσπρεπισµό. Το ενάρετο άτοµο πρέπει να απορρίπτει αυτές τις συµβατικότητες. Οι Κυνικοί λοιπόν απέρριπταν τις παραδοσιακές αξίες της εποχής τους Κατηγορήθηκαν,µάλιστα, πως φέρονταν στους άλλους µε ένα περιφρονητικό αίσθηµα ανωτερότητας.

Ο Διογένης ο Κυνικός ήταν ένας απο τους πιο γνωστους φιλόσοφους της αρχαίας ελλάδας. Σύμφωνα με την παράδοση, είχε μόνιμη κατοικία του ένα πυθάρι και γυρνούσε στους δρόμους , όλη μέρα, με ένα φανάρι.

"Είμαι ο Διογένης Ο Κύων. Πλησιάζω τους καλούς , γαβγίζω τους απληστους και δαγκώνω τους παλιανθρώπους"


ΠΗΓΕΣ

Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων Γ΄γυμνασίου

Μαρία Σεφέρου <ανθρώπον>> http://www.seferou.net/)

Αρχαία Ελληνική Ιστορία” Bots Ford & Robinson Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης ,1995

Θεοδόση Πελεγρίνη, Λεξικό της Φιλοσοφίας, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σχετικά: “Οι κυνικοί ξανάρχονται” Nίκος Καλογερόπουλος,Εκδόσεις Γραφές,2003

Kεσισιάν Ναταλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου