Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

David La Chapelle-Henri Bresson

Το Σάββατο συγκεντρωθήκαμε τα μέλη της πολιτιστικής ομάδας , καθώς και ένας αριθμός μαθητών του γυμνασίου ,στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας για να γνωρίσουμε τις πρώτες έννοιες όσον αφορα την τέχνη της φωτογραφίας.Οδηγός μας ήταν ο φίλος μας, o φωτογράφος ο  Κ.Σταθιάς ο οποίος μας βοηθησε να καταλάβουμε βαθυτερες έννοιες πανω στην τέχνη της φωτογραφίας. Εμβαθύναμε στα έργα  γνωστών φωτογράφων ανάμεσα στους οποίους του Bresson και του La Chapelle.

 

Ο παγκοσμίως γνωστός γάλλος φωτογράφος Ηenri Bresson, ο οποίος απεβίωσε το 2004 θεωρείται πατέρας της φωτοδημοσιογραφίας. Αρχική του ενασχόληση ήταν η ζωγραφική αλλα από το 1930 και μετά αρχίζει να ασχολείται εκτεταμένα με την φωτογραφία. Πολλές είναι οι διάσημες -με εμμονή στις ασπρόμαυρες- φωτογραφίες του.
Μία από τις γνωστότερες φωτογραφίες είναι η παρακάτω που απεικονίζει ένα σοκάκι της Σίφνου.




Και μία ακόμη....


...όπου μπορούμε να δούμε την προτίμηση του Bresson στα γεωμετρικά σχήματα, στην συμμετρία και στην έννοια της "αποφασιστικής στιγμής".


  Άλλος ένας από τους πιο διάσημους φωτογράφους της εποχής μας, που τα έργα του μπορούν να βρεθούν παντού. Δεν μιλάμε για άλλον από τον  David La Chapelle.

" Last supper" photo from the series "Jesus is my Homeboy"
Η παραπάνω φωτογραφία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του και η ερμηνεία της από τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Ξεκάθαρο όμως είναι ότι όπως και σε παλιότερα έργα του, έτσι και εδώ ο La Chapelle σπάει τα ταμπού των ανθρώπων.

Έτσι, βλέπουμε μία πιθανή αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Όμως γύρω από τον άνθρωπο που αναπαριστά τον Χριστό δεν υπάρχουν οι μαθητές με την συνηθισμένη τους μορφή, αλλά 12 άντρες κανένας από τους οποίους δεν είναι λευκός. Έτσι, ο La Chapelle καταφέρνει να σπάσει το ταμπού των Αμερικάνων για τους έγχρωμους ανθρώπους. Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι κινήσεις και τα βλέμματα τους μας δείχνουν την ανυπομονησία τους για να μάθουν κάτι .

Ακόμα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της εικόνας είναι, η ύπαρξη της γυναίκας η οποία βρίσκεται πίσω δεξιά κάτω από μια πόρτα, έχοντας την μορφή μίας αγίας, ενώ μια τρομερά προσεγμένη λεπτομέρεια αποτελεί ο κουβάς με το νερό που βρίσκεται μπροστά από το τραπέζι και μπορεί να συμβολίζει την πλύση των ποδιών του Ιησού από την Μαρία την Μαγδαληνή. 

Τέλος, ακόμα και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με την φωτογραφία μπορούν να φανταστούν την ακρίβεια πίσω από την τεχνική και τον φωτισμό αυτής της φωτογραφίας και συνειδητοποιώντας ότι αυτή η φωτογραφία είναι αυθεντική  μπορούν ταυτόχρονα να καταλάβουν το ταλέντο και την γνώση που κρύβεται πίσω από το όνομα David La Chapelle, ακόμα και αν κάποιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το νόημα πίσω από τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν προκλητικά.

LaChapelle in 2005

Κατερίνα Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου