Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο ΠΡΩΤΕΑΣ της γειτονιάς μας..


Mε αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του κ.Κυριακόπουλου την τετάρτη δημοσιεύουμε την συνέντευξη του προέδρου του Πρωτέα και το αφιέρωμα που ακολουθεί. 
Το Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιείται το πρώτο φεστιβάλ ΄΄ΠΡΩΤΕΑΣ΄΄  όπου κεντρική οδός του Νέου Κόσμου μετατρέπεται σε έναν απέραντο αθλητικό χώρο, όπου συμμετέχοντες παίζουν μπάσκετ ,ποδόσφαιρο, βόλεϊ, σκάκι, ενημερώνονται και  ψυχαγωγούνται από το 56ο Σύστημα Προσκόπων Ακροπόλεως, το ινστιτούτο Οδικής ασφαλείας Πάνος Μυλωνάς, ενώ την εμφάνισή τους  στο τουρνουά, το οποίο επισκέφθηκαν πάνω από 2.500 κάτοικοι της περιοχής, κάνουν  κλόουν, ταχυδακτυλουργοί δίνοντας ξεχωριστό τόνο στη γιορτή, η οποία θα αποτελέσει θεσμό για τον ΠΡΩΤΕΑ και το Νέο Κόσμο. Η ομάδα μας βρέθηκε εκεί και κατέγραψε όλες τις προσπάθειες των διοργανωτών και των συμμετεχόντων (βλέπε και παλαιότερη ανάρτηση κλικ εδώ)





Το 1965, ιδρύθηκε στο κέντρο της Αθήνας , στην περιοχή του Νέου Κόσμου, ο Α.Ο ΠΡΩΤΕΑΣ, ομάδα που από τα πρώτα χρόνια δραστηριότητας της στον αθλητισμό  σημείωσε μεγάλες επιτυχίες, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος  εφήβων το 1980 με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ του Παναγιώτη Φασούλα ,καθώς και τη κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας ανδρών το 1987.. Ο ΠΡΩΤΕΑΣ τις τρεις πρώτες δεκαετίες ύπαρξής του σημείωσε και άλλες επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα με συμμετοχή στις εθνικές κατηγορίες, ενώ αθλητές του ήταν στελέχη των εθνικών ομάδων της χώρας. Στα τέλη τη δεκαετίας ο ΠΡΩΤΕΑΣ πήρε καθοδική πορεία, πέφτοντας κατηγορίες στο μπάσκετ, ενώ τα τμήματα βόλεϊ και σκάκι παρήκμασαν και τελικά σταμάτησαν να λειτουργούν ,ενώ τα παιδιά   της γειτονίας άρχισαν να απομακρύνονται από τον αθλητισμό. Η  συγχώνευση το 2006 με το γειτονικό σωματείο Π.Α.Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ήρθε αναπόφευκτα, καθώς  και οι δύο ομάδες προκειμένου να επιβιώσουν οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή. Οι συνέπειες για τον ΠΡΩΤΕΑ ήταν καταστροφικές. Διοικητική ανυπαρξία, καμία αθλητική επιτυχία, όλο και λιγότερα παιδία στις ακαδημίες, εγκατάλειψη των αθλητικών χώρων της γειτονιάς. Συνέπεια του γεγονότος , η απομάκρυνση των νέων από τον αθλητισμό, η αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας στη γειτονιά, καθώς τα γεμάτα μέχρι αργά γήπεδα των προηγούμενων ετών ήταν πλέον σκοτεινά και ίσως επικίνδυνα για κάθε περαστικό τις βραδινές ώρες. Το 2010, μια ομάδα ατόμων, φοιτητές κατά βάση, με πρωτεργάτη το σημερινό πρόεδρο του σωματείου Δημήτρη Κυριακόπουλο αποφάσισαν να αλλάξουν την κατάσταση αυτή. ‘’Μια παρέα, μια ομάδα, μια γειτονιά’’ ήταν ο σύνθημα του προέδρου και όντως έτσι  έγινε…Ο ΠΡΩΤΕΑΣ απέκτησε ξανά ζωή, βάφτηκαν τα γήπεδα, αναδιοργανώθηκαν οι ακαδημίες, τα παιδιά ήρθαν πάλι στο γήπεδο, επαναλειτούργησαν τα τμήματα σκάκι και βόλεϊ , ενώ ήταν φανερό πια πως η παρέα αυτή άρχισε να γίνεται γειτονία. Ο σύλλογος αποκτά ξανά δύναμη, για πρώτη φορά λειτουργεί τμήμα τένις και η ομάδα αριθμεί συνολικά 300 αθλητές σε τέσσερα αθλήματα. Το 2011 ο ΠΡΩΤΕΑΣ  βραβεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  για το έργο του τόσο σε αθλητικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ η δράση του τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών.


Κείμενο : Nίκος Γερασιμόπουλος
Συνέντευξη: A. Κοτροκόης,N.Γερασιμόπουλος, Γ. Τσίτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου