Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η θεμελίωση του σχολείου μας (1ο μέρος)

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στη θεμελίωση του σχολείου μας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα. 28 Ιουνίου 1954.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε την επομένη στην εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ", ο θεμέλιος λίθος τέθηκε παρουσία του υπουργού Παιδείας, του δημάρχου Αθηναίων και του μητροπολίτη Αργυροκάστρου. Όπως είναι φυσικό, παρόντες ήταν πολλοί κάτοικοι της γειτονιάς, οι οποίοι επιθυμούσαν να παρευρεθούν στην πράξη υλοποίησης αυτής της πολλά υποσχόμενης πρωτοβουλίας.Στο δημοσίευμα ο γνωστός σε μας λόφος Λαμπράκη αναφέρεται σαν "υψωμα της παλαιάς Πυριτιδαποθήκης"
Σύντομη αναφορά γίνεται σε υλικά στοιχεία αυτού του έργου, όπως οικονομικοί προϋπολογισμοί, ονόματα επιβλέποντων αλλά και στην ίδια τη μορφή του επικείμενου οικοδομήματος.
Ο γυμνασιάρχης Κ. Στεργιόπουλος εκφώνησε τον λόγο στον οποίο - οπως ο ιδιος αναφέρει στο βιβλίο " Το διδακτήριον και ο φίλοι του Στ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών "(1971) - αναφέρθηκε στο "ιστορικόν του ζητήματος του διδακτηρίου" ενω ευχαρίστησε "πάντας οσους συνέβαλαν ολίγον η πολύ εις την επιτυχία του αντικειμενικού σκοπού" Ο υπουργός απο την πλευρά του ο κ. Γεροκωστόπουλος "επήνεσε την προσπάθεια του Συλλόγου και ευχηθη οπως το παράδειγμα αυτού μιμηθούν και αλλοι"
Οπως δε αναφέρει ο γυμνασιάρχης , του Συλλόγου Φιλων, "αι εργασίαι ανεγέρσεως του διδακτηρίου ήρχισαν την επομένη της εορτής ταύτης"........

ΠΗΓΕΣ: Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχείο Εφημερίδων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης


Αναστασία Τσαμπαλάτη- Βακαλοπούλου
Ομάδα έρευνας αρχείου εφημερίδων: Χαρά Παπαγιάννη, Μπαχάρης Τάσος, Βιτάλι Πλοτονώφ

Περισσότερα και ενδιαφέροντα:

http://ekto1969.blogspot.com/2011/03/1.htm
http://ekto1972.blogspot.com/2011/03/2861954.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου