Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

η γειτονιά της Λεύκας


Η ονομασία Λευκα ,για την γειτονιά που είναι κάτω απο το σχολείο μας και γύρω απο τον Αγιο Παντελεήμονα ,υπάρχει απο πολύ παλιά ,απο τον μεσαίωνα.Είναι μια απο τις ονομασίες που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων μεχρι σήμερα.
Yπηρξαν ομως και αλλα τοπωνύμια που σήμερα δεν ακούγονται...
Ενα μέρος της γειτονιας αυτής , κοντα στην συμβολή των οδών Βούρβαχη και Βουλιαγμένης, είχε την ονομασία Μπατζάς . Το ονομα αυτό φαίνεται να είχε σχέση με ενα πηγαδι που υπηρχε στο σημείο αυτό , απο οπου οι κατοικοι επαιρναν το νερο που ερχόταν απο ενα υδραγωγείο που ηταν ψηλά στον Υμηττό .(Μπατζάς απο την Βυζαντινή λέξη "εμβασιά" που σημαινει το στομιο στα πηγάδια της εποχής εκείνης)
Η Λεύκα είναι βέβαια μερος και της σημερινής συνοικίας της Κυνοσάργους αλλά και αυτής που ειχε επίσημα οριστει με αυτό το ονομα στις αρχές ,του προηγούμενου αιώνα.
Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη διαιρεση της Αθήνας το 1908 σε συνοικίες , εκτός απο την Κυνοσάργους τότε δημιουργήθηκε και η συνοικία της Καλλιρόης ,που εκτείνονταν κατά μήκος της ομόνυμης οδού και περιλάμβανε ενα μέρος της Λεύκας γύρω απο τον Αγιο Παντελεήμονα.Ομως η διαιρεση αυτη διηρκησε μονο μερικά χρόνια και στην συνέχεια καταργήθηκε...

Πηγές : "Τοπωνύμια της Αθήνας,Πειραιά και περιχώρων" Γιάννη Καιροφυλα(Φιλιππότης 1995)
"Αι τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των αθηνών " Κώστα Η. Μπίρη ,1971 Αρχαιολ.Δελτίο
"Οι Συνοικίες της Αθηνών" .Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Φωτό: Ευγενία Μάνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου