Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Στο Πυροφυλάκιο των εθελοντών.....

 
Η πολιτιστική μας ομάδα είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο Πυροφυλάκιο της εθελοντικής ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης του Δήμου ελληνικού-Αργυρούπολης, που είναι μια εκ των έντεκα ομάδων του συνδέσμου Σ.Π.Α.Υ. (Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού)   Οι εθελοντές αυτής της ομάδας είναι καταρτισμένοι και έχουν πάθος για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη ασφάλεια. Επιπλέον, εργάζονται σκληρά για να ενημερώνουν το κοινό για τη σημασία της πρόληψης των πυρκαγιών και των βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματική πυρόσβεση. Η εθελοντική αυτή ομάδα αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας της κοινότητας και των τοπικών αρχών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινότητας καθώς και μια πηγή έμπνευσης για άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα ζητήματα.

Ο ξεναγός μας , ο κ. Κανελλίδης , μετά το θερμό του καλωσόρισμα , μας διηγήθηκε την ιστορία αυτής της ομάδας εθελοντών. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της ομάδας προήλθε από τον Δήμαρχο του Δήμου, καθώς η περιοχή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές, ειδικά μετά απ’ μεγάλη καταστροφή στον Υμηττό από την πυρκαγιά του 2015. Αρχικά, η ομάδα αποτελούνταν από λίγα άτομα και είχε περιορισμένο εξοπλισμό, αλλά με την πάροδο του χρόνου και τη στήριξη της τοπικής κοινότητας, αυξήθηκε τόσο σε μέλη όσο και σε εξοπλισμό.
Η ομάδα τους μας ξενάγησε μέσα στο  Πυροφυλάκιο, οπου μας έδειξαν τον εξοπλισμό που διαθέτουν, όπως θερμικές κάμερες, Σακίδιά, kit πρώτων βοηθειών καθώς και τους ψηφιακούς ασυρμάτους που χρησιμοποιούν για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους Οπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλίδης «η εθελοντική πυροσβεστική μας ομάδα του Υμηττού καθώς και της Χίου είναι οι μόνες μονάδες που διαθέτουν ασυρμάτους με ψηφιακή συχνότητα σε όλη την Ελλάδα» γεγονός που καθιστά την επικοινωνία των πυροσβεστών με το κέντρο άμεση και με μηδαμινές παρεμβολές και καθυστερήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Κανελλίδης, μας έδειξε το πως χρησιμοποιούμε μια πυροσβεστική φωλιά και το πως την θέτουμε σε λειτουργεία, καθώς και από που αντλούν νερό όλες αυτές οι πυροσβεστικές φωλιές, που είναι οι Δεξαμενές Πυρόσβεσης

Επίσης την ήμερα της επίσκεψης μας διεξήχθη ο 3ος Υμηττός Marathon , που είναι ένας ετήσιος μαραθώνιος που διεξάγεται στο βουνό του Υμηττού, Εντύπωση μας έκανε όταν είδαμε αθλητές να συλλέγουν και να μεταφέρουν τρέχοντας τα απορρίμματα που έβρισκαν στο διάβα τους, τους οποίους και χειροκροτήσαμε.




και τέλος μας άφησαν να «παίξουμε» με τον εξοπλισμό τους με το να φορέσουμε κράνη και να ρίξουμε με μία μάνικα χαμηλής πίεσης από ένα πυροσβεστικό όχημα.

Η πολιτιστική ομάδα ευχαριστεί και πάλι την εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης και τους ευχόμαστε καλή δύναμη .

Κείμενο : Mαργαρίτης

Φωτό: Xάρις 


2 σχόλια:

  1. Υπέροχο Αρθρο, Μπράβο Μαργαρίτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σε όλα τα παιδιά της πολιτιστικής και στο κ. Αλεξάνδρακη που κάνετε όλες αυτές της δράσεις και της ενημέρωσης στο κόσμο και στα παιδιά, Βασίλη χίλια μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή