Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Το "μπλόκο" στο Δουργούτι


Ξημερώματα της ενάτης Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί μαζί με -τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, κύκλωσαν τις περιοχές Δουργούτι, Κατσιπόδι, και Φάρος. Διέταξαν όλους τους άντρες 16-60 ετών να συγκεντρωθούν στη Λ.Συγγρού,λίγο πιο πάνω απο το Αγ.Σώστη όπως και έξω από την Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και τη πλατεία του Φάρου. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1200 άντρες και μετά ανέλαβαν ”δράση” οι δοσίλογοι . Όσους υποδείκνυαν τους βασάνιζαν οι Γερμανοί χωρίς ομως να καταφέρουν να αποσπάσουν από αυτούς πληροφορίες για τους υπόλοιπους αντιστασιακούς.. Ύστερα με διαταγή του ανθυπασπιστή Γ. Ζαχαρόπουλου τους τουφέκιζαν.
(για την δράση των δοσιλογων συγκλονιστικη είναι η μαρτυρία του Τάσου Παναγιωτόπουλου που ηταν ηγετικό στέλεχος της Ιερής Ταξιαρχίας, και συνελήφθη στο μπλόκο του Δουργουτίου. Στην μαρτυρία του ,που περιλαμβάνεται στο 14ο επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» ,ο αγωνιστής,
,κατηγοριοποιεί τους καταδότες σε «τσουβαλάδες» -όσοι ήταν κουκουλωμένοι με ένα σακί μέχρι τη μέση- και “μασκοφόρους”-όσοι φορούσαν μάσκα).

Επί τόπου συνολικά εκτελέστηκαν 120 άντρες, άλλοι στάλθηκαν στο Χαϊδάρι και 600 στη Γερμανία. Ακολούθησε λεηλασία και κάψιμο της περιοχής, ιδιαίτερα στα “Αρμένικα”.(Αργότερα οι ζημιές αποκαταστάθηκαν με τα 5 δισεκατομμύρια από τις δωρεές των πολιτών). Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις μνήμης μπροστά από το μνημείο που έχει στηθεί στο Δουργούτι προς τιμήν όσων σκοτώθηκαν, με παρουσία απο αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συγγενείς των θυμάτων αλλά και απλών πολιτών.

Πηγές: “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ 1940-45” εκδόσεις “αυλός” 1979
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Της ΕΡΤ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ της ΕΘΝΙΚΗς ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΣΤΑ

5 σχόλια:

  1. Ρε παιδιά... τι να πω. Επιτέλους είδα κάτι που έχει ενδιαφέρον και δεν έχει τη λέξη "σπρεντ" μέσα. Μπράβο μάνγκες. Και στη Μέρκελ ο λογιαρισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κων/νος Κορωναίος - 6ο γυμνάσιο - τάξη 7222 Απριλίου 2010 στις 11:23 μ.μ.

    Θα σας πω την ιστορία, όπως μου την διηγήθηκε ο θείος μου, 88 ετών σήμερα. Εκείνο το πρωινό της 9ης Αυγούστου 1944, βγήκε από το σπίτι του στην οδό Λασσάνη και κατευθύνθηκε προς την Φραντζή, να περάσει απέναντι. Απέναντι ακριβώς, στη γωνία της Αμεινοκλέους έστεκε ένας ένοπλος Ιταλός. Μόλις τον είδε να περνάει απέναντι, τον πλησίασε και του είπε: "φύγει...φύγει..., μπλόκο". Ο θείος μου επέστρεψε σπίτι και κλείστηκε μέσα. Και σήμερα, διηγείται το περιστατικό και ευγνωμονεί τον Ιταλό, που τον γλύτωσε από περιπέτειες και καταστάσεις ανεξέλεγκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έζησα αυτήν την τραγωδία παιδί. Σ αυτήν έχασα τον αδελφό του πατέρα μου που τον εκτέλεσαν στην αυλή του σπιτιού μας. Το σπίτι μας ήταν στην Πραξαγόρα και ανάμεσα στους παιδικούς μου φίλους και συμμαθητές ήταν τόσο αρμενόπουλα αλλά και παιδιά από τον Ιταλικό συνοικισμό. Το σχολείο που πήγα ήταν της Κυρά Κατίνας στη Σαρκοδίνου. Ψάχνοντας κάποια στοιχεία για ένα βιβλίο που γράφω έπεσα στο μπλοκ σας, μπράβο για την ωραία προσπάθεια. Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω με νέα στοιχεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Αθηναίο τον Ταλαίπωρο. Ποιός είσαι; Ρωτώ γιαατί είμαι μέλος της ΟΠΙΔΟΥ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου) και θα θέλαμε πολύ αν μπορείς να μάς πεις το όνομα τού θείου σου που δολοφονήθηκε στο μπλόκο τού Δουργουτίου. Μάλιστα, στις 11 Οκτώβρη είχαμε και ολόκληρη μέρα εκδηλώσεις; "Το Δουργούιτ θυμάται το μπλόκο".με έκθεση φωτογραφίας, μαρτυρίες επιζώντων κλπ. Έχουμε φτάξει ένα προσωρινό κατάλογο των θυμάτων. Αν μπορείς στείλε στο mail opidou@googlegroups.com. Και έχουμε και ένα site: https://sites.google.com/site/opidoudomain/
      Σ' ευχαριστώ

      Διαγραφή
  4. Θὰ ἤθελα πολὺ νὰ δῶ τὴν λίστα ὀνομάτων ὅσων πιάστηκαν ὅμηροι καὶ ἐστάλησαν στὴν Γερμανία. Μαζὺ ἦταν καὶ ὁ πατέρας μου: Σπυρίδων Λοσκόκο. Εἶχα ἀκούσει κἀποτε ὅτι ὑπῆρχαν τὰ ὀνόματα σὲ μιὰν ἐφημερίδα τῆς Ἀθήνας. Εὐχαριστῶ ποὺ τιμᾶτε τὴν μνήμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή