Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ, το αρχαίο γυμνάσιο

Το Κυνόσαργες ήταν ένα απ' τα τρια ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών που ιδρύθηκαν τον 6ο π.Χ αιώνα σε μικρή από την πόλη απόσταση. Τα άλλα δύο ήταν το Λύκειο και η Ακαδημία.
Το Κυνόσαργες ονομάστηκε έτσι λόγω της παράδοσης του άσπρου (<<άργος>>) σκυλιου που κατά τη διάρκεια θυσίας στον Ηρακλή άρπαξε τους μηρούς του ζώου. Μετά απ'αυτό, οι Αθηναίοι, ύστερα από χρησμό που είχαν πάρει απ'το Μαντείο των Δελφών, ίδρυσαν στο χώρο αυτο ένα ιερό προς τιμήν του Ηρακλή προκειμένου να εξιλεωθούν. Το ιερό αυτό ονομάστηκε Κυνόσαργες.

(Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο σκύλος καταδιωκόμενος έφτασε στο σημείο αυτό και εγκατέλειψε τους μηρούς του ζώου, άρα <<κυνός άργος>> είναι εκεί που σταμάτησε, βράδυνε ο σκύλος)

Όσον αφορά τη θέση του Γυμνασίου, κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες εκδοχές σχετικά με αυτή (κάποιοι το τοποθετούσαν στις ανατολικές παρυφές του Λυκαβηττού ενώ άλλοι απέναντι από το Φιξ). Τα νεότερα όμως ευρήματα το τοποθέτησαν κατά μήκος του ποταμού Ιλισσού και δίπλα στον Άγιο Παντελεήμωνα, κοντά δηλαδή στη θέση που βρίσκεται σήμερα το σχολείο μας.

Στο παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, φαίνεται η θέση του αρχαίου Γυμνασίου. Σύμφωνα με τον Ι.Τραυλό ο <<δρόμος>> πρέπει να αναζητηθεί κατα μήκος της σημερινής οδού Βουλιαγμένης (η αρχαία οδός που τότε οδηγούσε στο Σούνιο). Η θέση του Γυμνασίου φαίνεται να είναι μεταξύ του Α.Παντελεήμονα και του Αρδηττού (που τότε ήταν το χωριό Άγραι) και φυσικά κατά μήκος του Ιλισσού.
Στην περιοχή, έγιναν πολλές ανασκαφές από Άγγλους και Γερμανούς αρχαιολόγους και υπήρξαν ευρήματα που ταύτιστηκαν με το Γυμνάσιο του Κυνοσάργους. Αλλά, δεν υπήρξαν ολοκληρωμένες μελέτες ενώ αργότερα, η γρήγορη οικοδόμηση της περιοχής κάλυψε πολλά από τα ευρήματα. Ωστόσο, τα νεότερα χρόνια, στη δεκαετία του '60 βρέθηκαν κάποια στοιχεία κατά την ανέγερση πολυκατοικιών:

Αναπαράσταση ρωμαϊκού οικοδομήματος του Κυνοσάργους, στη θέση μεταξύ των οδών Διαμαντοπούλου, Περραιβού και Κοκκίνη.

Φωτογραφία από τα ευρήματα στο οικόπεδο επί της οδού Κοκκίνη.


Στο Γυμνάσιο του Κυνοσάργους φοιτούσαν νέοι που δεν ήταν και οι δύο γονείς τους γνήσιοι Αθηναίοι.Εκεί γυμναζόταν ο Θεμιστοκλής, γιατί η μητέρα του ήταν θρακικής ή καρικής καταγωγής. Λέγεται ότι ο Θεμιστοκλής έκανε πολλές προσπάθειες για να πείσει τους <<γνήσιους>> Αθηναίους νέους να έρθουν στο Κυνόσαργες κι έτσι να εξαλειφθεί αυτή η διάκριση.

Μέχρι εδώ, στο Ηράκλειο του Κυνοσάργους, είχε φτάσει ο αθηναϊκός στρατός μετά τη μάχη του Μαραθώνα και τους διέκριναν οι Πέρσες από τα ανοιχτά του παλαιού Φαλήρου από όπου οι νοτιοανατολικοί του Ολυμπιείου λόφοι είναι ορατοί.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, κοντά στο Κυνόσαργες, στην αριστερή όχθη του Ιλισσού, είχε ταφεί ο ρήτορας Ισοκράτης.

Τέλος, στο αρχαίο Κυνόσαργες δίδασκε ο φιλόσοφος Αντισθένης τo oποίος εκεί ιδρυσε την περίφημη φιλοσοφική σχολή των Κυνικών από το όνομα του γυμνασίου.

Πηγές:"Το Γυμνάσιο του Κυνοσάργους" Ι.Τραυλός ,στά"Αρχαιολογικά ανάλεκτα εξ Αθηνών" Τεύχος 1 ,1970

"Μνημειακή Τοπογραφία της Αρχαίας Αθήνας" Αντώνης Μαστραπάς, εκδόσεις Καρδαμίτσα

Εγκυκλοπαίδεια "Ηλιος"

Σχολικό βιβλίο Αρχαίων Α Λυκείου


Δήμητρα Καραισά


10 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ Κ ΩΡΑ 11.30.ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Κ ΔΩΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στην προσπάθειά σας που συνδιάζει πολυμέσα, φωτογραφία, έρευνα, βιωματική γνώση με ομαδική εργασία, κέφι και όρεξη!
    Αυτά είναιζητούμενα για το ελληνικό σχολείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ! ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥΣ.
    Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηταν κατι που δεν γνωρηζα για το σχολειο που τελειωσα.
    Μπραβο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ηξελα να πω ενα μεγαλο μπραβο στα παιδια και στους καθηγητες που συμμετεχουν σε ολο αυτο γιατι χαρη σε αυτους μπορουμε να μαθουμε τηνιστορια του σχολειου μας και οχι μονο επεισης να επισημανω οτι ολα τα αρθρα ειναι πολυ προσεγμενα και απλα υπεροχα.. ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ σε ολους συνεχιστε ετσι.. Απο μια μαθητρια της τωρινης Β' Λυκειου με πολυ αγαπη,και σεβασμο προς ολα τα μελη της ομαδας και τον κυριο Αλεξανδρακη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια Δήμητρα γιά τήν ἀνάρτηση καί τήν προσωπική σου ἐργασία, ὅπως καί στήν ὁμάδα τῶν συμμαθητῶν σου πού συμμετεῖχαν.
    Ἐπίτρεψέ μου, γιά τήν ἀκρίβεια τῆς γνώσης, νά ἐπισημάνω τήν σημασία τῆς λέξης "ἀργός", πού δέν σημαίνει ἄσπρος ἤ ἀργός (μέ τήν σημερινή ἔννοια) ἀλλά ἀντιθέτως σημαίνει τόν ταχύ/γρήγορο.
    Ἄρα ἡ ἔννοια τοῦ "Κυνοσάργους" σχετίζεται μέ τήν θέση πού ὁ "γοργοπόδαρος σκύλος" (κύνας ἀργός), σύμφωνα μέ τήν παράδοση, ἄφησε τό σφάγιο πού ἔκλεψε, θέση στήν ὁποία ἔχτισαν βωμό καί ἵδρυσαν Γυμνάσιο.
    Ἕνας παλιός σου δάσκαλος

    Πηγή: ἐγκυκλ. Liddell Scott:
    ἀργός, -ή, -όν, I. αστραφτερός, λαμπερός, γυαλιστερός, Λατ. nitidus, σε Ομήρ. Ιλ.· λευκός, σε Αριστ. (Από τη σημασία αυτή προέρχονται οι λέξεις ἄργυρος, ἄργῑλος). II. πόδας ἀργοί, ως επίθ. των κυνηγετικών σκύλων, ταχυκίνητος, γοργοπόδαρος, καθώς κάθε γρήγορη κίνηση προκαλεί ένα είδος αστραπής στα μάτια, που βλέπουν κάτι ως λαμπερό ή αστραφτερό, σε Όμηρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειμαστε αποφοιτες του ΙΒ Γυμνασιου θηλεων Αθηνων σχ ετους 1974-1975 ταξη ΣΤ 3 Πρακτικο θα θελαμε να ερθουμε σε επαφη με τις συμμαθητριες μας...πληροφοριες φβ...Μαζωξη ΣΤ 3 Πρακτικο η φβ FRA DE...Ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η 12ο ΘΗΛΕΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1975 - 1982 όταν υπηρχε ενα μονον κτηριο αντισεισμικο (σεισμοι του 52 μελετη) οταν η κα Δημητρα ειχε το κυλικειο στην αυλη με τον αντρα της να μενουν σε σπιτακι (διπλα) αναμεσα στις τουαλετες και τις κερκιδες οταν υπηρχε το σκαμα το υποστεγο για την γυμναστικη, (μπασκετες και μονοζυγα για βροχη, και οι μπασκετες στην αυλη, οταν προς την μερια της βουλιαγμενης κατεβαινες σκαλια για να βγεις στο γηπεδο του βολλευ οπου παιζαμε και μπαλλα.οταν υπηρχε αναμορφωτηριο, εμεινε το βουναλακι (γκρεμιστικε) ο Πρωτεας που επαιξε στα προημιτελικα εναντιον του Φασουλα και χασαμε αλλιως θα περναμε το Πανελληνιο, οταν ολοι ειχαν απο δυο παρατσουκλια, μιλουσαν λας μι ποδανα, το σχολειο ειχε την δικη του γλωσσα, και το σχολειο ηταν χωρισμενο αρρενων θηλεων και εσπερινο, τρεις βαρδυες καθε μερα, οταν περιμενες στο σχολασμα τα κοριτσια να μιλησεις και ολους τους ευρισκες στον Ναυτη η στην κα Παναγιωτα. (λοστρε ο γιατρος σοπερο παζιρο εχεις παει κατω και ησυχια στ αμερικανικο κλπ). Η βολτα στην Αγια Παρασκευη και στον Κηπο. οταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άρθρο και σχεδιάγραμμα των ανασκαφών της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στο Κυνόσαργες τα έτη 1896-97:
    https://www.bsa.ac.uk/2020/03/27/digging-ii/
    https://www.bsa.ac.uk/wp-content/uploads/2020/03/KYN-11_plan.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή