Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

To πρώτο βήμα....

Το πρώτο βήμα για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου του Στ Γυμνασίου , του σχολείου μας δηλαδή ,έγινε το 1951 με την απόκτηση του απαραίτητου οικοπέδου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο αρ. 20.427 γίνεται η "παραχώρησις δωρεάν γηπέδου του Δήμου Αθηναίων προς το Ταμείον ανεγέρσεως Διδακτηρίων" με ημερομηνία " την δεκάτη τρίτην (13)του μηνός Σεπτεμβρίου του χιλιοστού εννεακοσιοστού πεντηκοστού πρώτου(1951) έτους, ημέραν Πέμπτην "
Στο συμβόλαιο αναφέρεται ακόμη οτι το παρά την θέσην ΄΄Πυριτιδαποθήκη’’ οικόπεδο είναι "εκτάσεως μέτρων τετραγωνικών 5.843" .
, ενώ σημειώνεται ότι " Η αξία του δωρουμένου οικοπέδου υπελογίσθη παρά των συμβαλλομένων μερών εις δραχμάς δύο δισεκατομμύρια (;;;) τριακοσίας τριάκοντα χιλιάδας (2.330.000.000). "
Λίγο αργότερα 4/11/1951 έγινε συγκέντρωση στο παλιό διδακτήριο ( στην Φαλήρου 20) όπου ο γυμνασιάρχης κύριος Στεργιόπουλος ανακοίνωσε την υπογραφή του συμβολαίου εκχωρήσεως του οικοπέδου απο τον δήμαρχο κ. Κ. Κοτζιά.
'Ομως η απόκτηση του οικοπέδου ήταν μόνο η αρχή ενός πολύχρονου αγώνα. Ηδη ,στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε "ότι το Ταμείον ανεγέρσεως διδακτηρίων δυνατόν να χορηγήσει το ποσόν των 100 εκατομμυρίων δραχμών αλλά επειδή αί επιχορηγήσεις αυτού είναι ανεπαρκείς, δεν εγγυάται διά την πραγματοποίησιν. Διά τούτο συνιστά να γίνουν τα δέοντα....".
Έτσι αμέσως μετά έγιναν στη συγκέντρωση οι πρώτες προσφορές . Ο Κ. Τσάκαλος κατέθεσε 1.000.000 δρχ. , ο Κ. Παπαποστόλου 2.000.000 δρχ. ενώ ο Κ. Καραγιάννης δήλωσε οτι αναλανβάνει δωρεάν τα υδραυλικά. Τέλος πολλές κυρίες προσφέρθηκαν να εργαστούν " διά την λαχειοφόρον αγοράν".
Ο αγώνας για το νέο διδακτήριο μόλις είχε αρχίσει και ο γυμνασιάρχης "λύων την συνέλευσιν συνέστησε να είναι πάντες εν εγρηγόρσει" ....

Πηγες: το αρχείο του σχολείου, "Το διδακτήριον και ο σύλλογος φίλων του ΣΤ Γυμνασίου" Κ.Δ. Στεργιόπουλου

Μαραγκός Κωνσταντίνος
Νέλλος Γιώργος (ψηφιοποίηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου