Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Πως κτίστηκε το σχολείο μας......

Ήδη από την δεκαετία του ’50 ο Νέος Κόσμος και οι γύρω περιοχές είχαν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους και έγινε επιτακτική η ανάγκη να κτιστεί ένα καινούριο σχολείο. Εκείνη την εποχή λόγω έλλειψης χρημάτων το κράτος δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να κτίσει ένα καινούριο κτήριο για τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Έτσι την πρωτοβουλία έπρεπε να πάρουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες που παίρνουμε από τις ημερήσιες εφημερίδες της εποχής όπως το <<ΕΜΠΡΟΣ>> και την <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>> ,αλλά και το <<ΕΝΟΡΙΑΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ>> του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την περίοδο 1951-55 στην περιοχή του Νέου Κόσμου είχε ιδρυθεί <<Σύλλογος φίλων του ΣΤ΄ Γυμνασίου αρένων Αθηνών>> με σκοπό να κτιστεί διδακτήριο του γυμνασίου. (το σχολείο μας το 6ο Λύκειο είναι η συνέχεια και μετονομασία του Στ Γυμνασίου)

Πολλές ήταν οι προσφορές στον σύλλογο Πολύ σημαντική και αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Κων. Σούτσου μαθητή της Η΄ τάξης του γυμνασίου ο οποίος έστειλε το βραβείο του- το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 100.00 δραχμών-στο σύλλογο.

Από τους υπόλοιπους δωρητές ξεχωρίζουν οι: κ. Κώστας Κοτζιάς ο οποίος παραχώρησε το γήπεδο της περιοχής όπου θα κτιστεί το κτήριο, του ο κ. Τσάκαλος(πολιτευτής) ο οποίος πρόσφερε 1.000.000 δραχ., ο κ. Παπαποστόλου(αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου)ο οποίος πρόσφερε 2.000.000 δραχ., ο κ. Καραγιάννης(υδραυλικός)ο οποίος ανέλαβε δωρεάν την υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου, ο κ. Ι. Κατσόγιαννης ο οποίος δήλωσε μηνιαία εισφορά 30.000 δραχμών για 2 έτη, ο κ. Γρ. Σούτσος που πρόσφερε 50.000 δραχ., ο κ. Μπούκλας ο οποίος με την σειρά του πρόσφερε 50.000 δραχ. και τέλος ο μαθητής της δ΄ τάξεως Καρυοφίλης, ο οποίος με την σειρά του πρόσφερε 200.000 δρχ.!

Έτσι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν , το κτήριο κτίστηκε και το σχολείο ήταν ένα από τα καλύτερα της Αθήνας!

Σοφία Στασινοπούλου!

1 σχόλιο:

  1. Αν θέλετε να έχετε μια εικόνα της γειτονιάς μας το 1960, σας παραπέμπω εδώ http://ekto1972.blogspot.com/2010/03/o-1958-59.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή