Πριν από το ΙΒ Γυμνάσιο Θηλέων τα κορίτσια του Νέου Κόσμου και των γύρω περιοχών, σπούδαζαν στο Γ Θηλέων, που ιδρύθηκε το 1933 .
Το
γυμνάσιο στεγάστηκε αρχικά στην οδό Νάκου,πάροδο της Καλλιρόης
απέναντι από τον Άγιο Παντελεήμονα, και αργότερα και στο Κουκάκι.. Ολα αυτά τα χρόνια τα αγόρια του ΣΤ Αρρένων και τα κορίτσια του Γ Θηλέων ,οπως ήταν φυσικό , είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις...Οπως αναφέρουν οι Μάρω Βουγιούκα και Βασίλης Μεγαρίδης στο βιβλίο τους "Κουκάκι , Φιλοπάππου, Γαργαρέττα" τα αγόρια του Εκτου "στήνονταν" κάθε μεσημέρι στην κοντινή οδό Πετμεζά την ωρα που σχόλαγαν οι μαθήτριες για τα περαιτέρω....Τα αγόρια ομως και τα κορίτσια είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και σε κοινές εκδηλώσεις που είτε διοργάνωναν ....
Εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" 1948 |
Αντιγράφουμε ενα απόσπασμα απο το παραπάνω βιβλίο που αναφέρεται σε μιά τέτοια περίπτωση ενδεικτική του κλίματος της εποχής :
" είχε οργανωθεί το 1948 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μία κοινή εκδήλωση των γυμνασίων της περιοχής , δηλ. του Γ΄ Θηλέων και του ΣΤ΄ Αρρένων , κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρακολουθούσαν από κοινού την παράσταση των «Περσών» του Αισχύλου από τον Ημικρατικό Θυμελικό Θίασο του Λίνου Καρζή, ο οποίος ανέβαζε τις τραγωδίες με την αρχαία «σκευή» των ηθοποιών, δηλ. με τραγικά προσωπεία, κοθόρνους κλπ. Τα κορίτσια κάθισαν στις δεξιές προς τον εισερχόμενο κερκίδες και τα αγόρια στις αριστερές. Αρχίζει η παράσταση και εμφανίζεται ο Δαρείος και ο χορός, όλοι με κοθόρνους 25 εκατοστών που τους υποχρέωναν σε δύσκολο και βαρύγδουπο βάδισμα. Ο χορός ήδη απήγγελε με βαρεία και υποβλητική φωνή το «Ω, των Περσών ο Δαρείος, ο μέγας βασιλεύς, του Αρταξέρξου ο υιός…» όταν από την πλευρά των κερκίδων των αγοριών ακούγεται μέσα στη μέθεξη μία τσιριχτή φωνή : « Δαρείο, χόρεψε σουϊνγκ»!Περιττό βέβαια είναι να πούμε το τι επακολούθησε....."
ΥΓ. Πολλές ηταν οι "διασημότητες" που αποφοίτησαν από το Γ θηλέων . (από τον καλλιτεχνικό χώρο Νάνα Μούσχουρη, Αννα Κυριακού , Μάρω Κοντού , Ελένη Ανουσάκη κ.α) Ωστόσο το σχολείο σφράγισε με την παρουσία της η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου (βλέπε και παλαιότερη ανάρτηση κλικ εδώ)
Έξοχο!
ΑπάντησηΔιαγραφή